sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Fysioterapiaa ja vesipelastustreeniä

Maanantaina Rambo kävi fyssarilla. Turha mainitakaan miten innoissaan vanha mies oli... Tuttuun tapaan katsottiin liikkumista ulkona ja muita juttuja sisällä. Rambo oli ihan ok-kunnossa, ei vissiin mitään ihmeempää (en oikein muista ikinä, kun niitä ei lue papereissa ja unohdan aina samantien). Ainakin spondyloosialueella oli kireyttä ja lantio oli aika hyvin auki. Myös oej oli kireyttä, johtuen varmaan vej ajoittaisesta ontumisesta. Tyhmätuhma mutsi ei ole jumpannut Ramboa edellisen kerran jälkeen juuri yhtään, jotenkin se on vain jäänyt aksan loppumisen (yhdistän jumpan tärkeyden jotenkin vain aksaan, vaikka eihän se niin ole) ja valoisten iltojen myötä (jumpataan aina illalla telkkaria katsellessa). Mutta nyt taas niskasta kiinni ja jumppaamaan! Aloitetaan toki maltillisesti, ettei sen takia taas jumiudu. 

Tiistaina sitten Röllin vuoro. Olen ennenkin Marialle jutellut Röllistä ja Rambon käynnillä tuli taas puheeksi ja varasin Röllillekin ajan. En oikein tiedä miksi en ole Röpöä koskaan vienyt fyssarille, vaikka tottahan se tarvitsee sitä yhtä paljon kuin Rambokin, ellei enemmän. Jotenkin ehkä ajatellut, että...en oikein tiedä mitä olen ajatellut. Nyt kuitenkin herra Karhu pääsi hoidettavaksi ja pääsee tästä lähin yhtälailla kuin Rambokin. Katsottiin Rölliltäkin ulkona liikkeet, oli ihan hassua kun eihän Röllillä ollut mitään hajua mitä pitää tehdä, kun ei ole näyttelykoira :D Sisällä jatkettiin ja Rölli oli oikein tomera ja kiltti poika. Vaikka oltiin "lääkärissä" niin Rölliä ei juurikaan ahdistanut ja nätisti se antoi hoitaa ja taisipa simmutkin mennä kiinni loppuvaiheessa. 

Röllin "vikalista" oli arvatenkin aikamoinen, mutta Maria sai hyvin paikkoja auki eli ei mitään sen ns. vakavampaa. Ja onhan Jonna käynyt kukausi sitten hieromassakin. "Liikkuu etuosasta epäsymmetrisellä askelluksella puolelta toiselle käynnissä keinuen, vej ajoittain jäykemmin. Käännöksessä etuosalla hankaluuksia, askelluksesta selkeästi jäykempää ja harkitumpaa. Staattinen painonvaraus symmetrinen. Vej proksimaaliselta lighasmassaltaan heikompi oej nähden. Kireyttä mej rintalihasten ja hauisten alueilla. Kalvokireyttä rangasta vasemmalla rintarangan takaosissa ja lannerangan alueella, oikealla puolella lannerangan lopussa. Mtj etureisien ja reisien lat. osien alueilla lihaskalvokireyttä. Jäykkyys nikamajoustossa th12-L3 selkeimmin. Mol. puolin SI-nivelissä liikerajoitusta. Mej kyynärnivelet voimakkaasti liikerajoitteiset, vej korostuneemmin sekä fleksioon että ekstensioon. Jännittää kyynränivelten koukistusta vastaan." Saatiin jumppaohjeiksi hidasta kävelyä ja peruuttamista hieman haastavammassa maastossa ja peruuttamista myös vedessä. Röllin kanssa kun ei tule kuuloonkaan samat jumpat kuin Rambolla, herra keltuainen ei arvosta pätkääkään, kun ollaan joskus kokeiltu.. Lisäksi jos joskus tulee aiheellista kuvata Rölliä jostain, niin olisi mielenkiintoista tietää mitä sen selälle ja ranteille kuuluu. Katsotaan nyt, Röllin kanssa kun edelleen eletään päivä kerrallaan -mentaliteetilla, vaikka nyt onkin ollut jo pidempään hyvä jakso. <3


Rambolla on ollut hyvin tylsää, kun ei ole moneen päivään saanut lenkkeillä kunnolla tai tehdä mitään (verenluovutus ja fyssari). Torstaina kuitenkin vihdoin päästiin vepeilemään Routiolle. Oli kunnon kesäsää, satoi lähestulkoon koko ajan.. Onneksi järvi oli tyyni ja eihän me sokerista olla! Vihdoin saatiin kahden veneen treenit ja Rambo teki joka kierroksella kahden veneen liikettä, koska se ei oikein ottanut onnistuakseen.

Joka kerta hetsattiin rannassa haettavaa venettä ja sitten Rambo toisen kyytiin. Rambo meni aina kahdestaan soutajan kanssa veneeseen eikä kertaakaan yrittänyt loikata sieltä ilman aikojaan vaan istua kökötti rauhassa. Poijuja ei laitettu, mutta joka kerta Rambon vene meni johonkin 40m ja toinen vene ehkä 25metrissä.

Ekalla kerralla noudettava vene oli vasemmalla. Kutsuessani Ramboa se ei hypännyt ekasta käskystä veteen, vaan vasta toisesta. Kun kerta oli käsketty istumaan... Rambo lähti uimaan suoraan rantaa kohti eikä ollenkaan tajunnut, kun yritin sitä käskeä suullisesti ja liikkumalla vasemmalle veneelle. Lopulta tajusivat kutsua veneestä ja Rambo muutti suunnan sinne ja köysi heitettiin pian. Rambo löysi köyden hyvin ja otti n. metrin päästä veneestä köydestä kiinni. Toi paatin ihan hyvin rantaan, läheltä maalitolppaa tietysti kun niin vino oli linja, mutta maaliin kuitenkin. Venettä soudettiin hieman avuksi, mutta ei varmaan olisi tarvinnut kun oli niin tyyntä.

Toisella kerralla sama asetelma, veneet samoissa kohdissa. Kokeilin nyt tehdä niin, että en kutsu Ramboa normaaliin tapaan veneestä vaan heti siinä käskytän vasemmalle ja tuomaan. No eihän se sitä tajunnut eikä taaskaan ekasta kutsusta hypännyt uimaan. Samaan aikaan kun annoin sen kutsun, jolla sitten hyppäsi niin toisesta veneestä paukautettiin köydellä reunaa. Rambo lähti muistaakseni aika hyvin uimaan veneelle, ei ihan heti mutta kun taas veneeltä annettiin merkki. Löysi köyden taas hyvin ja maaliin tultiin ok.sti.

Aloin miettiä kuinka halusin viimeisen vuoron toteuttaa, että saataisiin jotain selkeyttä veneelle uimiseen. Rambohan ei nyt yhtään tajunnut, että veneelle pitää uida (vaikka niin olin kuvitellut). Tehtiin sitten niin, että noudettava vene ei ollut vasemmalla vaan keskilinjalla tai ihan pari metriä siitä vasemmalla. Näin Rambon oli helppo tajuta, että vene tuodaan, kun se oli matkan varrella. Nyt Rambo jopa hyppäsi ekasta kutsusta, tosin hieman näytti olevan sitä mieltä, että soutajalta voisi saada vähän namia ensin. Uintilinja oli tietysti suoraan rantaan ja köysi heitettiin veneestä oikealla hetkellä. Rambo otti siitä hyvin kiinni ja sitten käskin tuomaan. Toi paatin hienosti maaliin, joskin ihan rannassa köysi jotenkin liukui Rambon suussa päähän asti ja ehti pudota ennen kättä, mutta hienostihan Rambo sen tajusi itse nostaa käteen.

Periaatteessa treenit meni hyvin. Rambo istui nätisti kyydissä joka kerta, löysi köyden vedestä ja veti paatin rantaan ja köysikin tuli oikein käteen. Ainoa mikä ei onnistunut oli vinolle veneelle meno. Nyt täytyy saada opetettua, että sinne veneelle pitää mennä. Keksin muutamia vaihtoehtoja. Katsotaan miten saataisiin Rambolla lamppu syttymään :D
1) Ramboa uitetaan veneestä veneelle syömään ja näin se tajuaisi, että aina kannattaa mennä näkyvissä olevalle veneelle. Voidaan jo rannassa antaa toisesta veneestä namia, jolloin huomio olisi ehkä helpommin siinä veneessä.
2) Alkuun Ramboa kutsutaan veneeltä enkä mä käskytä. Kutsutaan Rambon vielä ollessa toisen veneen kyydissä, jolloin se bongaa veneen ennen hyppyä ja/tai kutsutaan sen hypättyä. En tiedä pysyisikö se veneessä jos ennen hyppyä kutsuu, mutta toisaalta se ei olisi katastrofi vaikka varastaisikin silloin.
3) Tehdään veneen siirtämistä vasemmalle/oikealle vähitellen. Ensin lähellä keskilinjaa, siitä asteittain oikealle paikalle. Näin Rambolla olisi ehkä mielessä, että se vene tulee sieltä noutaa, vaikka ei ole ihan nenän edessä.
4) Opetan sille suunnat vahvemmiksi. Rambohan osaa maalla jo tosi kivasti kääntyä oikeaan ja vasempaan pelkästä käskystä, lenkillä siis kun se menee edellä. Tässä täytyy myös muistaa se, että jos vene on vasemmalla niin mun pitäisi käskeä oikealle, koska se on koiran oikealla ja toisinpäin. Aloitetaan treeni maalla ja siirretään veteen, vedessä ainakin palkan voisi heittää heti kun kääntää katseen.

Perjantaina käytiin sitten vähän harjoittelemassa suuntia kuivalla maalla. Kaksi ruokakuppia, toinen vasemmalla ja toinen oikealla, Rambo odotti pitkän matkaa niiden takana keskellä ja mä olin toisella puolella kuppeja, matka vaihdellen mutta se ei ole vielä oleellista. Kutsuin/vapautin Rambon ja sen lähdettyä liikkeelle pysäytin ja annoin suuntakäskyn. Lähes joka kerta Rambo lähti liikkeelle niin, että se oli menossa jompaa kumpaa kuppia kohti ja vain harvoin oli tulossa suoraan, no ei se mitään (toki jos olisi tullut suoraan niin olisi voinut kokeilla myös ilman stoppia). (Rambo teki tosi nättejä stoppeja muuten! Reagoi nopeasti, aina seisoi ja vaikka oli jo melko lähellä kuppia niin pysähtyi eikä mennyt sinne, hienoa!) Homma alkoi hyvin, Rambo meni aina mihin käskin (suullisesti vain). Jossain vaiheessa herra alkoi aina mennä oikealle, vaikka käsky oli vasemmalle. Pysäytin uudestaan ja uusi käsky, josko tajuaisi, että väärään suuntaan on menossa, vaan eipä tajunnut ja taas pysäytys ja käsiapu mukaan ja vihdoin vaihtoi suunnan. Päätin sitten pitää käsiavun mukana, sillä sitähän mä rannassakin tulen käyttämään, koiralle paljon selkeämpi kuin pelkkä ääniapu. Käsiavun kanssa meni toki aina oikealle kupille heti kerrasta. Onnistuin joka kerta käskyttämään oikein, vaikka aivot tuntui olevan solmussa. Nythän meillä on koiran kanssa eri oikea ja vasen, kun ollaan vastakkain. Piti ihan miettiä mihin olen käskemässä ja varsinkin käsiavun kanssa. Ja vielä muistaa käskyttää sille kupille, missä on namia..

Eilen harjoiteltiin myös namikupeilla suuntia. Iltalenkin yhteydessä pysähdyttiin parille nurmikolle ja yhdelle hiekkakentälle ja tehtiin useita toistoja samaan tyyliin kuin perjantainakin. Pari kertaa nurmikoilla Rambo ei löytänyt toista kuppia, kun oli liian pitkän ruohon kohdalla. Muuten Rambo teki oikein kivasti. Käytin aina ääni- ja käsiapua. Rambo teki taas ihan kivoja stoppeja ja välillä oli tulossa jopa melko suoraan, mutta enemmän se oli menossa jommalle kummalle kupille jo valmiiksi (en oikein keksinyt tähän mitään kaavaa, mutta ei se haittaa). Hienosti ohjautui aina oikeale kupille.

Tänään ryhmänäyttely Hämeenlinnassa Lammilla, ollaan kerran junnuna käyty siellä eli aikoja sitten. Tuomarina oli ruotsalainen Mats Jonsson, jolle oli uroksia ilmottu 9, Rambon lisäksi valioissa latvialainen koira. Rambo esiintyi kivasti, ei kummempia. ERI saatiin, mutta tultiin toiseksi eikä SA:ta meille irronnut. Olin kyllä huomannut jo alussa, että tuomari katsoi enemmän toista koiraa ja osasin arvata järjestyksen. SA kyllä harmittaa, arvostelukin oli hyvä, mutta tuomari oli ilmeisen tiukka (3 urosta sai SA:n ja 12:sta nartusta yksi..). En jaksanut jäädä katsomaan narttuja, kun päivä oli tosi lämmin ja saatiin extravepetreenit järkättyä.

Käytiin kotona kääntymässä ja lähdettiin vepetreeneihin Routiolle. Meitä oli vain neljä, mutta vedettiin oikein tehokkaat kahden veneen ja neljän liikkeen treenit! Ei jaksettu laittaa poijuja, kun alussa oli melko tyyni sää. Ekalla kerralla Rambo teki viennin. Vene oli oikealla vinossa. Rengas oli rannalla eikä köysi mennyt jalkojen väliin. Rambo teki hyvän viennin. Lähti reippaasti, hieman kääntyi pää kun rengas liikahti rannalta veteen, mutta Rambo ei jäänyt epäröimään mitään vaan ui hyvin paatille ja luovutti nätisti. Namikippo heitettiin keskilinjaa kohti ja Rambo ui sen kanssa rantaan. Oli homma saada se maaliin, oli menossa niin paljon oikealta ohi, että lopulta olin sillä vasemmalla olevalla pikkulaiturilla ja Rambo sai tulla ensin siihen eikä suoraan maalle.

Toisella kertaa ohjattu veneen haku, noudettava vene vasen. Hetsattiin normaalisti, mutta jostain syystä Rambo lähti hakemaan oikeaa venettä. Lähetin ehkä liian keskeltä maalialueelta koiran ja oikea vene saattoi olla hieman lähempänä, en keksi muuta syytä. Rambo oli siis uimassa oikealle veneelle ja mä käskytin vasenta minkä ehdin. Pari kertaa Rambo käänsi katseensa vasemmalle ja meinasi vaihtaa kurssia, mutta ei kuitenkaan vaan sitkeästi jatkoi kohti oikeaa paattia. Lopulta pyysin vasemmasta veneestä kutsumaan ja vasta sitten Rambo kääntyi sinne päin. Ihan hyvin loppuliike meni, mutta mua ärsytti kovin. Tajusin myös hetken päästä, etten ollut edes palkannut koiraa.. Otettiin heti perään uusi ja nyt lähetin ihan oikeasta reunasta maalialuetta ja Rambo lähti hienosti suoraan vasemmalle paatille ja muutenkin meni hyvin. Toisaalta voisi myös harjoitella sitä, että jos Rambo lähteekin väärää venettä hakemaan, niin antaa sen uida sinne ja tajuta, ettei sieltä tule köyttä ja katsoa mitä se sitten tekee, ohjautuuko sitten oikealle paatille. Virhehän se ei ole käydä tyhjällä veneellä, mutta aikaa kuluu. Ai niin, jommalla kummalla kerralla Rambo oli tulossa ihan ohi maalista, jouduin mennä tosi paljon oikealle ja ravistella sitä puun oksaa saadakseni koiran huomion kunnolla ja tulemaan maaliin. Venekin meni poikittain pikkulaituria vasten, mutta hienosti Rambo silti ei luovuttanut ja toi köyden.

Kolmannella kierroksella tehtiin kahden veneen liike, matkat tosin eivät olleet ihan kokeenomaisia. Rambo istui hyvin paatissa, vähän taisi huutaa mennessä. Noudettava vene oli vasemmalla, mutta keskilinjasta vain joku reilu 5m. Rambo ei hypännyt ekalla eikä tokallakaan kutsulla, jäi vain odottamaan soutajalta palkkaa.. Lopulta hyppäsi veteen ja ohjautui tosi kivasti veneelle. Käskytin "oikee" ja liikuin+näytin kädellä vasemmalle ja Rambo käänsi heti suuntansa veneelle. Köysi heitettiin juuri sopivasti ja Rambo löysi sen, otti kylläkin iiihan päästä kiinni, mutta sai silti vedettyä paatin maaliin.

Vikalla kerralla tehtiin hukkuva. Rambo kävi kuumana paatissa ja hyvä niin. Ei tehty ihan täydeltä matkalta, kun oltiin jo uitu niin paljon. Meidän vene meni oikealle (ei ihan "poijulle") ja siitä liikuttiin vasenta kuvitteellista poijua kohti. Keskilinjalla ollessamme Ansku pudottautui veteen ja päästin Rambon, reippaasti hyppäsi liikkuvasta veneestä ja ui pelastamaan Anskua, me palattiin rantaan. Rambo oli uinut hyvin Anskun luo, Ansku oli kierrättänyt sen itsensä "ympäri" voittajaa ajatellen ja Rambo oli hyvin tarrannut patukkaan ja piti siitä koko ajan hyvin kiinni. Hienosti tuli maaliin ja patukka käteen. Oikein kivat treenit oli ja paljon onnistumisia ja pohdittavaa :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti